Sosyal Program

Sergi – Film Gösterimi – Konser

Proleterin Tozu / Fotoğraf Sergisi

Ateş  Alpar

Açılış: 4 Eylül 2019

Yer: A Salonu (Karaburun Belediyesi Büyük Salon)

(Sergi kongre süresince açık kalacaktır.)

Çukurova’nın sıcağı meşhurdur ve dayanılmazdır. Adana, bu coğrafyadaki en zor iklim koşullarına sahip şehirlerden biri.

Dökümhaneler sıcaklığın had safhalara ulaştığı yerlerdir. Adana’da dökümhane işçilerinin karşılaştığı sorunlar; düşük ücret, iş güvenliğinden yoksun olmak, sigortasızlık, sendikasızlık, çalışma saatlerinin uzunluğu gibi, iş hayatında temel olarak yaşanan sorunlarla aynı. Ne yazık ki neredeyse hiçbir sorunlu alanda AKP’nin uzun iktidar dönemi boyunca elle tutulur bir düzeltme yapılmadı. İşçiler yine ağır çalışma koşullarına mahkûm ve gelecekleri işyeri sahiplerinin insafına bırakılmış.

Her geçen gün artan işçi ölümleri, iş cinayetleri, sadece iktidarın karar alma mekanizmalarının etkisizliğiyle değil, aynı zamanda emeğin dünyadaki yaygın sömürüsüyle, kısacası kapitalist sistemin içsel çarpıklığıyla açıklanabilir.

İş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçilerin yüzde 95’ini sendikasız işçiler oluşturuyor. Sendikalı işçilerin oranı ise kesin bir şekilde belirlenemiyor. Çünkü kâğıt üzerinde sendika üyelikleri gerçek bir örgütlenmeyi göstermiyor ve hatta üyesi oldukları sendikalar, ölen üyelerine sahip çıkmıyor. 

Ülkemiz iş cinayetlerinde dünyada ikinci, Avrupa ülkeleri arasında ise birinci sırada bulunuyor ne yazık ki. 2018 yılında en az 1923 işçi hayatını kaybetti. Bu sayının neredeyse bir savaşta kaybedilebilecek insan sayısına eş olduğu gerçeğiyle yüzleşmek, iş cinayetlerini önlemek için işçilerin sendikal üyeliklerinin önünü açmak, sigortasız işçi çalıştırmayı suç sayan yasaları hayata geçirmek, iş güvenliğinin can güvenliği demek olduğunu anlamak ve işçilerin artık “ölmek istemiyoruz” dediklerini duymak gerekiyor.

RED / Belgesel

Yönetmen ve Yapımcı: Kadir Akın

Kamera: İmre Azem-Onur Zeybek

Montaj: İmre Azem

Süre: 55 Dk.

Tarih: 4 Eylül 2019

Saat: 20.30

Yer: Nergis Çay Bahçesi

(Filmden sonra yönetmen ile söyleşi olacaktır.)

RED belgeseli, Osmanlı demokratik aydın hareketini ve 93 harbi sonrası Berlin anlaşması ile  aktüel hale gelen Ermeni sorununu inceliyor. Belgeselde; Kumkapı, Sasun, Zeytun isyanları ve Osmanlı Bankası baskını tarihsel belge ve bilgilerle anlatılıyor. 1908’de  meşrutiyet sonrası yeniden açılan Osmanlı Meclisi Mebusanındaki Ermeni vekilleri ve onların sosyal haklar için verdikleri mücadeleyi örnekleriyle belgeliyor. Ermenilerin birlikte yaşama iradesine karşın İttihat ve Terakki iktidarının ayrımcı politikalarına vurgu yapıyor.1915’in haziran ayında 19 arkadaşıyla birlikte Beyazıt meydanında idam edilen Paramaz’ın kurgusu üzerine gelişen belgesel, Cenevre, Basel, Beyrut ve İstanbul’un değişik yerlerinde yapılan çekimlerden oluşuyor.

ilk sesten son nefese / Belgesel

Yönetmen: Deniz Çankaya Salmanlı

Film Ekibi: Aynur Gürcen, Betül Açıktepe, Çağlar Şimşek, Fadime Kavak, Ferdane Çakır, Günera Polat, Hatice Şeker, İpek Deniz, Hülya Deniz Şeşoğlu, Mehriban Emek, Nilgün Demirtaş

Süre: 52 dk.

Tarih: 5 Eylül 2019

Saat: 20.30

Yer: Nergis Çay Bahçesi

(Filmden sonra film ekibi ile söyleşi olacaktır.)

Yönetmenliğini İstanbul Haber-Sen kadın sekreteri Deniz Çankaya Salmanlı’nın üstlendiği belgesel 2018’de İstanbul SES şubeleri tarafından çekilmiştir. Asıl amacının seslerini duyurmak, görünür olmak olduğunu söyleyen hemşireler, kendimizi, birbirimizi anlamadan, görmeden bir şeyleri değiştirmenin zor olduğunun,  hemşirelik mesleğinin toplumun kadına yüklediği rollerin uzantısı olan bir meslek olduğunun altını çizdiler.

Belgeselde farklı hastane ve branşlarda çalışan 11 hemşire yer alıyor. SES İstanbul üyesi hemşireler belgeselde kadın emeğinin görünmezliği, cinsiyetçi iş bölümü, istihdamda cinsiyet eşitsizliği, mobing, performans sistemi, bitmeyen angarya işler, nöbetli çalışmanın zorlukları ve bununla beraber maddi manevi yaşanan hak kayıpları gibi pek çok konuya değindiler. Hemşireler ayrıca mesleklerini nasıl seçtiklerini, neoliberal sağlık politikalarının etkilerini, tükenmişlik sendromunu anlatıyorlar.

Praksis / Konser  

Tarih: 6 Eylül 2019

Yer: Nergis Çay Bahçesi

Saat 22.00