Sosyal Program

Fotoğraf Sergisi – Film Gösterimi – Tiyatro

“bugün” (Fotoğraf Sergisi)

Suzan BAKIR

Bugün, geçip gittiğimiz yollar üzerinde gördüğümüz yapısal olarak var olan her şeyin sürekli yeniden üretilerek mevcut sistemin devam ettirildiği bir zaman dilimini tanımlıyor. Suzan Bakır’ın “bugün” adlı kavramsal fotoğraf sergisi de, bu yol üstü görüntülerinden bir kısmının, çağrıştırdığı kavramlarla birlikte sergilenmesi çabası. Tematik koordinatörlüğünü Fuat Ercan’ın yaptığı çalışmada fotoğrafın yetersiz kaldığı noktada kelimeler, kelimelerin kifayetsiz kaldığı noktada da fotoğraflar dillenip günün şifrelerini açığa çıkarmaya çalışıyor.

Tarih: 4–7 Eylül 2008  

Yer: Halk Eğitim Merkezi


“Mahallelinin Gözüyle Gülensu-Gülsuyu” (Fotoğraf Sergisi)

Tarih: 4-7 Eylül 2008 Yer: Karaburun Merkez


“Dönertaş”

Proje-Fotoğraflar: Nezaket TEKİN

Süre: 18′

İzmir’in, önceden gözde bir merkezi, sonradan ise merkezdeki sakıncalı arka sokağı olarak görülen, şu sıralar ise mültecilerin bekleme/geçiş noktalarından biri olan Dönertaş ve çevresine Oteller Sokağı ile başlayan restorasyon çalışmaları dolayısıyla tekrar “hayat verilmeye” çalışılıyor. Görsel – işitsel bir fotoğraf çalışması olan “Dönertaş” bu sürecin izlerini takip ediyor.

I. Gösterim: 5 Eylül 2008 Cuma Saat: 12:45

II. Gösterim: 6 Eylül 2008 Cumartesi Saat: 14:00*

* Nezaket Tekin’in katılımıyla  Yer: Yerel Gündem 21 Gençlik Merkezi


“4857” (Tuzla Belgeseli)

Yönetmen: Petra HOLZER/Selçuk ERZURUMLU/Ethem ÖZGÜVEN

Süre: 33′

Çekimleri Ekim 2007-Haziran 2008 tarihleri arasında gerçekleştirilen “4857” belgeseli, Tuzla’daki ölümlerle gündeme gelen yaşamı görünür hale getiriyor. “4857”, kaynak ışığından, raspa tozlarından, eş ağıtlarından, inatçı direniş sloganlarından, soğukkanlı açıklamalardan kendi müziğini buluyor.

I. Gösterim: 5 Eylül 2008 Cuma Saat: 14:00

II. Gösterim: 6 Eylül 2008 Cumartesi Saat: 12:45*

* Petra Holzer’in katılımıyla

Yer: Yerel Gündem 21 Gençlik Merkezi


“Gıyaben”

Fikir/Gerçekleştirme: Nurşen BAKIR

Montaj: Nurşen BAKIRE.Ahmet TONAK

Süre: 27′

Aile ve günlük hayat üzerine çekilmiş amatör 8 mm filmlerin kurgulanması yoluyla yaratılmış bir buluntu film (found footage) belgeseli olan Gyaben’de eldeki görsel malzemeyle, kaybolmuş, geçmiş bir dünyanın yeniden kurularak değerlendirilmesi deneniyor.

I. Gösterim: 5 Eylül 2008 Cuma Saat:18:45*

* Nurşen Bakır ve E.Ahmet Tonak’ın katılımıyla

Yer: A Salonu

II. Gösterim: 6 Eylül 2008 Cumartesi Saat: 14:30

Yer: Yerel Gündem 21 Gençlik Merkezi


“Son Kumsal” (Karadeniz Sahil Yolu Belgeseli)

Yönetmen: Rüya Arzu KÖKSAL/ Görüntü Yönetmeni: Aydın KUDU

Süre: 56′

Güzel bir yaz günü, Vakfıkebir kasabasının Dutluk plajında güne neşeyle başlayan çocuklar, top oynayan, horon tepen gençler, güneşlenenler, yüzenler… Doğal limanların ve balıkçı barınaklarının otoyol yapımı yüzünden yok olmasıyla kendilerine yeni yerler arayan balıkçıların takalarını karayoluyla taşımaları ve trajikomik öyküleri… Son Kumsal Karadeniz halkının, yol yapma bahanesiyle denizinden koparılmasının hikâyesini anlatıyor.

I. Gösterim: 6 Eylül 2008 Cumartesi Saat: 16.00

II. Gösterim: 7 Eylül 2008 Pazar Saat: 12.35

Yer: Yerel Gündem 21 Gençlik Merkezi


“Göç” – İMECE

Süre:20’

“Göç” belgeseli, İstanbul’un Maltepe İlçesi’ne bağlı Başıbüyük Mahallesi’ni konu alan, mahallenin 2004 yılında kentsel dönüşüm alanı ilan edilmesi ile evlerinden çıkarılmak istenen mahalle halkının yaşadıklarından ve proje karşısındaki mücadelesinden bir kesiti anlatmaktadır. 1950’li yıllarda yaşanan zorunlu iç göç sonucu kurdukları kendi yaşam alanlarından -bu kente verdikleri onca emeğe rağmen- koparılmak istenen mahalle halkının, güvenlik güçleri eşliğinde sürdürülmeye çalışılan şantiyenin, şiddetin ve yeniden göçe direnişin öyküsüdür.

Tarih: 5 Eylül 2008 Cuma Saat:20:00

Yer: Karaburun Merkez


“Arka Bahçede Yıkım” – BAŞKA KÜLTÜR EVİ

Süre: 55’

İstanbul’un farklı mahallelerinde farklı zamanlarda meydana gelen yıkımları, yıkımlar sırasında ve sonrasında yaşananları bizzat yaşayanların gözünden dile getiren belgesel yıkımın sadece bir binanın yerle bir edilmesi değil yaşam alanlarının kaybolması olduğunu çarpıcı bir şekilde gösteriyor.

Tarih: 5 Eylül 2008 Cuma Saat:15:00

Yer: Yerel Gündem 21 Gençlik Merkezi


“Şehirciler Buluşuyor” – Ankara – KENTSİZ

Süre: 20’

Ankara’dan, İstanbul’dan ve İzmir’den; yaşam alanlarını yıkıma uğratan, yalnızca rant merkezli bir anlayışa sahip tüm kent yönetimlerine karşı sesimizi duyurmak, kentsel dönüşüm uygulamalarına karşı direniş yürüten mahallelere destek olmak için bir araya geldik. Şehirci sensin diyerek ve kentlerde yaşanan yıkımlara karşı duyarlı tüm kesimlerin bir araya gelmesi için çağrı yaparak mahalleleri bir araya getirdik, birlikte tartıştık, yalnız olmadığımızı öğrendik. İlkini İstanbul Sulukule ve Başıbüyük’te İkincisini Ankara Dikmen ve Mamak’ta gerçekleştirdiğimiz “Şehirciler Buluşuyor” etkinliklerinin Ankara ayağında yaşadığımız deneyimleri bu film ile paylaşıyoruz.

Tarih: 6 Eylül 2008 Cumartesi Saat: 15:00

Yer: Yerel Gündem 21 Gençlik Merkezi


“Mortakya – Roman Kahramanlar”

Birol ÜZMEZ ve Tülün ŞAŞMAZ ÜZMEZ

Süre: 30’

Sekiz aylık bir çalışma sonunda, İzmir’in Ege Mahallesi’nde yaşayan Romanların yaşamlarından fotoğraflarla bize kesitler sunan Birol üzmez ve Tülün Şaşmaz üzmez bu fotoğrafları Roman müzikleri eşliğinde görsel bir anlatıya dönüştürmüş. Çeşitli illerde ve mekanlarda gösterilen bu video topladığı beğeni kadar Roman mahallelerine ve kültürüne olan ilgiyi de arttırmıştır.

Tarih: 5 Eylül 2008 Cuma Saat: 17:30

Yer: Yerel Gündem 21 Gençlik Merkezi


“Pandora’nın Kutusu” (Tiyatro)

Bilgesu ERENUS, “Pandora’nın Kutusu” diye adlandırdığı tek kişilik gösterisinde, 1973- 2008 yılları arasında yazdığı oyunlarının kadın kahramanlarını, gitarı ve şarkılarının yanı sıra, geleneksel tiyatromuzun önemli bir öğesi İbiş’le birlikte sunarken, yalnızca tiyatromuzun değil, toplumumuzun da tarihsel bir panoramasını çiziyor.

Tarih: 6 Eylül Cumartesi 2008 Saat: 19:30

Yer: A Salonu